Alpina Guiden till Stora Sjöfallet

 
 

Denna sida ämnar beskriva några toppturer i kanske Sveriges mest bortglömda topptursområde; Stora Sjöfallet. Sidan presenterar några exempel på turer som kan göras, området är stort, mycket mer kan göras och upptäckas. Vill man gå flerdagarsturer finns också möjligheter att göra instickare mot Sarek. Vid sidan om möjligheterna till toppturer så är också området Sveriges bästa för isklättring med över 400 meter långa turer. För att läsa mer om isklättringen och ladda ner förare, besök Rick McGregors utmärkta hemsida om isklättringen i norra Sverige.


Allmänt om området

Området mellan Saltoloukta och Vakkotavaare präglas av en högalpin miljö som är mycket lättillgänglig. Det är ett av få områden i Sverige som erbjuder över 1000 ihållande fallhöjdsmeter utanför bildörren. Vädermässigt ligger Stora Sjöfallet i ett läge som motsvarar Abisko. Likheterna med Abisko är påtagliga med snöbrist i låglandet öster om massiven, men liksom i Abisko gör de utpräglade västliga vindarna att enorma mängder snö lägger sig på östsluttningarna. Stora Sjöfallet formar också ett smalt pass nedanför det enorma Sourvamagasinet vilket också gör att graden av ”blåsighet” vid västliga vindar här blir högre än på de flesta andra ställen i fjällvärlden. Blåsigheten gör att stora delar av kalfjällen närmast Stora Sjöfallet ofta är renblåsta från snö. Hemligheten till skidåkningen här är att veta var snön har blåst någonstans, något jag hoppas dessa sidor skall ge lite vägledning till.


Lavinfara: Området präglas i huvudsak av (nord)västliga vindar, i synnerhet i samband med nederbörd. Det gör att dom (syd)östliga sluttningarna kan vara mycket lavinfarliga. Lavinutrustning och lavinkunskap är ett absolut måste för att gå på toppturer inom området.


Boende: Stora Sjöfallets fjällanläggning erbjuder både gemytligt och prisvärt boende. Camping, bastu, minibutik och bensinmack erbjuds också här. Tel: 0973-40070, web: www.storasjofallet.com Svenska turistföreningen erbjuder boende på sin fjällstationer i Saltoloukta och Ritsem,samt i Vakkotavaarastugan och Akkastugorna. Web: www.svenskaturistforeningen.se


Kommunikationer: Flyg eller tåg till Gällivare. Hyrbil eller buss från Gällivare upp till Stora Sjöfallet. 

 

Stora Sjöfallet - det bortglömda skidparadiset